Κυριακή, Δεκεμβρίου 10, 2006

Babel!

Πρόσφατα κατάφερα και είδα την καινούρια ταινία του Alejandro González Iñárritu. Για όσους δεν γνωρίζουν το όνομα, όπως κι εγώ άλλωστε, είναι ο σκηνοθέτης του '21 Grams' και 'Amores perros', ταινίες αρκετά γνωστές και βραβευμένες.
Το Babel λοιπόν κινείται περισσότερο στο τέμπο του '21 Grams', ακολουθώντας τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή. Η βασική ιδέα είναι η συσχέτιση 4 διαφορετικών πολιτισμών με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό. Ένα εθνικο-κοινωνικό μωσαϊκό χτίζεται με μεγάλη επιδεξιότητα από το σκηνοθέτη, έστω κι αν μερικές φορές παρατηρείται κάποια υπερβολή. Το πραγματικά εκπληκτικό επίτευγμα είναι το πέρασμα από τη μια ιστορία στην άλλη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο διαφορετικά σημεία του κόσμου επισκέπτεται οπτικά. Από το Μαρόκκο στην Αμερική, κι από εκεί στην Ιαπωνία και το Μεξικό! Ο ρυθμός της ταινίας είναι αργός και επιβλητικός, αναγκάζοντας τον θεατή να μένει καρφωμένος στη θέση του, διατηρώντας τις αισθήσεις του σε πλήρη εγρήγορση. Σκληρα αληθινή, πολλές φορές τραντάζει τα θεμέλια της σύγχρονής πραγματικότητας. Μοιραία κάποιες στιγμές θυμίζουν έντονα το '21 Grams' όχι όμως σε σημείο να προκαλείται δυσφορία.
Οι ηθοποιοί στέκονται πολύ καλά, ειδικά οι λιγότερο γνωστοί που ομολογουμένως συμμετέχουν σε μια ταινία που μπορεί να ανεβάσει την καριέρα τους. Προσωπικά θα σταθώ στην ερμηνεία του
Brad Pitt ο οποίος έπαιξε πολύ καλά, όμως από την πρώτη στιγμή που τον είδα είπα: "Εδώ θα ταίριαζε και ο George Clooney", και αυτό δεν μπορεί να είναι καλό.
Σε γενικές γραμμές η ταινία δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, μιας απαιτεί τη σιωπηλή συνενοχή του θεατή, ακριβώς όπως και στο '21
Grams'. Αξίζει να το δουν πάντως όλοι, ακόμα κι αν το κάνουν για να δοκιμάσουν την αντοχή τους. Σίγουρα θα κερδίσει θαυμασμό και εκτίμηση, πράγμα που φαίνεται και από τις ως τώρα κριτικές.